Meubelspuiterij & Interieurspuiterij Uithoff

Zichtbaar beter

Werkwijzen

Werkwijzen Meubelspuiterij & Interieurspuiterij Uithoff

Elke werkwijze is sterk afhankelijk van het soort materiaal en de eindafwerking, of het nu gaat om plaatwerk of om een vast object. De leeftijd van het product en de staat waarin deze verkeert spelen ook een grote rol. Moet er eerst ontlakt of ontvet worden alvorens men kan gaan schuren, plamuren en grondverven? De eindafwerkingen voor bijvoorbeeld Italiaanse hoogglans, zijdeglans of zijdemat kennen namelijk elk hun eigen voor- en nabehandeling.

Ontlakken

Er zijn verschillende manieren om hout te ontdoen van lak of boenwas. Ontlakken kan door middel van afbijtmiddelen, logen, zandstralen of stomen. Hieronder vindt u de voor- en nadelen van elke toepassing beschreven.

 

Ontlakken van lak, vernis en verf met afbijtmiddelen

Voordelen:

 • Lost de meeste 1-, 2- en 3-componentenlakken op;
 • Brandt tot diep in de ondergrond van de lak door tot zelfs de meest hardnekkige en moeilijk bereikbare plaatsen;
 • Kan op gefineerde delen worden toegepast;
 • Tast het hout en/of de kleur ervan niet aan.

Nadelen:

 • Is een gevaarlijke stof en zeer belastbaar voor het milieu;
 • Is schadelijk voor de gezondheid;
 • Heeft een zeer sterk brandende werking op huid en luchtwegen en kan brandplekken veroorzaken;
 • Moet zeer grondig verwijderd worden 15 minuten na opbrengen;
 • Heeft een schilferende eigenschap en droogt relatief snel;
 • Kan alleen met de kwast worden opgebracht en neemt zodoende veel tijd in beslag;
 • Moet vaak meerdere malen worden herhaald;
 • Kan alleen met water worden gereinigd of worden afgekrabd. 

Ontlakken van lak, vernis en verf door logen

Voordelen:

 • Lost de meeste 1-, 2- en 3-componentenlakken op;

 • Dringt tot diep in de ondergrond door, wat tevens een nadeel kan zijn;

 • Gaat relatief snel en is niet arbeidsintensief.

Nadelen:

 • Hout kan een andere kleur krijgen na onderdompeling;
 • Dringt zo diep in de ondergrond door dat het tevens de lijmverbindingen oplost, wat resulteert in instabiliteit van uw meubels;
 • Kan alleen op massief hout worden toegepast; gefineerde onderdelen zijn altijd verlijmd en kunnen bij logen loslaten;
 • Hout zuipt zich vol, zet uit en kan ook weer gaan krimpen;
 • Omdat het zo diep in de ondergrond doordringt en niet alleen oppervlakkig werkt, wordt het hout na onderdompeling ruw en harig.

Ontlakken van lak, vernis en verf met zandstralen

Voordelen:

 • Laat absoluut geen lakresten meer achter;
 • Is een relatief milieuvriendelijke toepassing mits gedaan door de erkende vakman;
 • Kan ook op staal en op hang- en sluitwerk worden toegepast;
 • Geeft een robuust en rustiek uiterlijk aan het hout.

Nadelen:

 • Kan alleen op massief houten meubelen worden toegepast (maar door een echte vakman soms ook op fineer);
 • Wordt meestal alleen bij eiken meubelen gedaan vanwege de hardheid en structuur van het hout;
 • Laat na de behandeling een grovere nerf achter omdat alle zachte delen van het hout eruit worden gestraald;
 • Kan soms wat zwarte stukken achterlaten (vaak niet bezwaarlijk).

Ontlakken van lak, vernis en verf met stomen

Ontlakken met stomen is een door Uithoff zelf ontwikkelde en milieuvriendelijke methode voor elke massieve houtsoort of fineer.

Voordelen:

 • Is een oppervlaktebehandeling die voor zowel massieve houtsoorten als fineer is te gebruiken;
 • Is een milieuvriendelijke toepassing;
 • Kan ook worden gebruikt voor het verwijderen van boenwas en andere hardnekkige vetten;
 • Is goed te doseren voor vele verschillende ondergronden zodat lak verwijderd wordt zonder de oorspronkelijke ondergrond aan te tasten.

Nadelen:

 • Er zijn geen nadelen.

Gronderen

Gronderen, ook wel primeren en grondverven genoemd, is de belangrijkste basis. Het is een bewerkbare wit- of grijsgekleurde hechtlaag tussen materiaal en kleurlak en heeft een enigszins vullende werking. Gronderen is niet bedoeld voor het dichten van gaten en scheuren; daarvoor wordt namelijk 2-componentenplamuur gebruikt.

De grondlaag die Uithoff gebruikt is van absolute topkwaliteit in het allerhoogste segment. Het is een praktisch onverwoestbare 3-componentenmix van polyurethaan en polyester met uitstekende hechtende en beschermende eigenschappen. Italiaanse hoogglans, gewone zijdeglans en zijdemat kunnen door deze ondergrond en de schuurbaarheid gerealiseerd worden, mits de verdere afwerking volgens schema wordt uitgevoerd. Alle toepassingen met deze ondergrond als basis zijn garantiewaardig.

Schuren

Over schuren is eigenlijk tamelijk veel te vertellen. Welke schuurbanden/-schijven en -pads gebruikt worden en met welke korrelgrootte hangt af van de voorbewerking en van de eindafwerking. Hoe hoger het korrelgetal, des te fijner zijn de schuurkorrels en des te gladder is het eindresultaat. In de meeste gevallen wordt met een lager getal begonnen en gaat men geleidelijk aan naar een hoger getal om zo elke keer de schuurkrassen van de voorgaande korrelgrootte en schuurgradatie weg te schuren, totdat de korrel zo fijn is dat de kleur of blanke lak deze vult en onzichtbaar wordt.

Het materiaal moet geschuurd worden zodat er kleine groefjes ontstaan waar de lak hechting op kan krijgen. Is het materiaal nog vettig, dan zal dit altijd eerst ontvet moeten worden voordat er kan worden geschuurd. Het aflakken komt op het voorwerk aan. Het voorwerk is daarom minstens zo belangrijk. Men mag bijvoorbeeld bij het gebruik van ambachtelijke whitewash- en beitstechnieken niet dwars over de looprichting van de houtnerf schuren omdat deze hierdoor geaccentueerd en zichtbaar wordt.

Vanzelfsprekend kan een dun fineerlaagje niet eindeloos geschuurd worden, omdat men dan door de laag heen schuurt en er opnieuw gefineerd moet worden. Voor het aanleveren van meubelen die door uzelf geschuurd worden, raden wij altijd aan even contact op te nemen voor deskundig advies. Als u bijvoorbeeld een meubel wilt bouwen dat u in een hoogglans eindafwerking wilt laten spuiten, zijn spachtelen, kitten en gaten vullen van buitenaf uit den boze. Schuren is een vak apart en is minstens zo belangrijk als het aflakken van de hoogglans, de zijdeglans of de zijdematte laklaag. Het is daarom belangrijk van tevoren contact op te nemen.

Aflakken

Aflakken gebeurt bij Meubelspuiterij & Interieurspuiterij Uithoff in een van de drie spuitcabines. De spuitcabines hebben een totale luchtdoorvoer van wel 80.000 m3 per uur, die tijdens gebruik op een constante temperatuur moet worden gehouden. Een spuitcabine zorgt voor de ideale verwerkingsomstandigheden voor het vernevelen van een 2- of 3-componentenspuitlak of watergedragen lak. Deze binnenkomende en uitgaande lucht wordt meermaals gefilterd en stofvrij langs het te spuiten oppervlak geleid voor optimale droging.

De uiteindelijke droging en uitharding van het product gebeuren in speciale stofvrije droogruimtes die constant verwarmd worden. Een stofvrij hoogglans, zijdeglans of zijdemat oppervlak is dan ook alleen maar met een daarvoor geconstrueerde spuitcabine te bewerkstelligen. De spuitfaciliteiten van Uithoff zijn uitgerust voor de toekomst en voldoen al aan de Europese milieueisen.

Polijsten

De eindtoepassing polijsten is een zeer arbeidsintensieve behandeling die alleen door een ervaren vakman gedaan kan worden. Met polijsten kan men namelijk al het goede voorwerk teniet doen door onkunde. Het polijsten van Italiaanse hoogglans op een meubel verschilt niet zoveel van de werkwijze bij het polijsten van een auto. Er moet met zeer fijne korrelgroftes geschuurd en met fijne polijstpasta's gepolijst worden.

Het eindresultaat bij Italiaanse hoogglans moet alleen veel gladder en strakker zijn dan bij een auto. Als u namelijk een sinaasappelhuidje kunt zien, is dit geen Italiaanse hoogglans. Het oppervlak moet als een glasplaat overkomen; volledig strak. De blanke lak die daarvoor gebruikt wordt moet kristalhelder zijn en een hoge glansgraad hebben, wil men een glasplaat kunnen nabootsen.

Uithoff verwerkt uitsluitend topproducten met een hoog harsaandeel die bepalend zijn voor de duurzaamheid en de kleurechtheid op de lange duur. Bij het gebruik van goedkopere producten zal het harsaandeel laag zijn en zal er een hoog aandeel krijt in vermengd zijn dat de eigenschap heeft snel te vergelen.

Waar u ook voor kiest, om goed geïnformeerd te worden is de snelste en beste methode de telefoon op te pakken en Uithoff te bellen voor een direct en vakkundig advies.

Bel voor direct vakkundig advies:  0614568809  of 045 - 533 03 60

Contactformulier

Heeft u foto's die u wilt toevoegen? Stuur dan uw verzoek per mail met de foto's als bijlage naar: info@uithoff.nl. Vergeet niet uw telefoonnummer te vermelden, daar persoonlijk contact belangrijk is voor het maken van een gedegen offerte of prijsindicatie.

Uithoff verstrekt geen persoonsgegevens aan derden.