Geprofileerde foliedeuren- en paneeldeurenproblematiek

Heeft u foliedeuren waarvan de folie loslaat en/of begint te barsten?

Wilt u graag de folie van uw keukenkastjes verwijderen, maar bent u bang voor wat u eronder gaat vinden?

  • Weet u niet zeker of het foliefronten zijn en hier nog iets aan te repareren valt?
  • Wilde u nieuwe keukendeuren bestellen? Doorgaans krijgt u te horen dat de maatvoering tegenwoordig weer anders is of zelfs de betreffende fabrikant niet meer bestaat.
  • U wilt geen foliedeur meer of een bestaande deur laten wrappen zonder garantie op verkleuring en kraswerendheid?

Dit soort vragen en meer beantwoorden wij dagelijks.

Met onze ervaring met het renoveren van keukens met foliedeurtjes helpen we u graag de juiste keuze te maken. In negen van de tien gevallen zijn gekaderde foliedeurtjes opgebouwd uit meerdere lagen verlijmd mdf (medium density fibre); in sommige gevallen bestaat de mdf zelfs uit verschillende soorten bruine en witte mdf.

Bent u de problematiek met uw foliedeurtjes zat en wilt u een andere oplossing?

KIJKOPERATIE (ook door u zelf uit te voeren):

Zo gaat Uithoff te werk met een kijkoperatie: loslatende folie.

Op het eerste gezicht lijkt de folie het keukenfrontje nergens los te zitten.

Er is echter zeer weinig voor nodig om de folie op de scherpe rand aan de achterzijde los te krijgen (foto 3).

Dit doen we met een voorwerp zoals een mesje of een houtbeitel (hoeft niet scherp te zijn) (foto 4).

Dit duwen we tussen de folie en de zijkant van het keukendeurtje om een begin te maken (foto 5).

Met een beetje peuterwerk is het meestal vrij gemakkelijk om de folie verder los te trekken; als de folie aan de zijkanten los is, laat het op het vlak ook los (foto 5 en 6).

Als de folie niet overal even gemakkelijk loslaat van het foliedeurtje, gebruiken we een haardroger en verwarmen we de plek om het lostrekken te bespoedigen.

Bij opwarming wordt de lijm namelijk zacht en laat de folie in de meeste gevallen vanzelf los. In de bruine mdf (die als drager van de folie dient) blijft altijd een substantieel deel van de lijm achter, wat moeilijk en soms onmogelijk compleet te verwijderen is. Het werkt namelijk als een poreuze spons, maar deze is niet uit te knijpen, zoals bij een echte spons.

 

Ook bij de witte mdf zijn de zijkanten altijd van poreuze bruine mdf. Deze achtergebleven lijm leidt tot problemen tijdens het eerste en laatste deel van het behandelingsproces, het schuren van de primer en bij het polijsten van de hoogglanslakken. Tijdens het polijsten ontstaat warmte, waardoor de restanten lijm in het foliedeurtje weer zacht worden en er blaasjes kunnen ontstaan, waardoor de lak van de mdf wordt weggedrukt en loslaat van de ondergrond. De warmte van de wrijving tijdens het schuurproces kan tot eenzelfde resultaat leiden. 

 

Ook is er een groot verschil tussen een paneeldeur met folie en een vlakke foliedeur. Een vlakke foliedeur kan in de meeste gevallen wel behandeld worden, omdat deze uit één laag bestaat. Een kaderdeur daarentegen niet, omdat deze meestal is opgebouwd uit twee lagen ( zie foto 7, 8, 10, 11 en 13). Tussen de mdf-lagen kunnen namelijk haarscheurtjes ontstaan of kleine zichtbare lijnen die uiteindelijk kunnen leiden tot haarscheurtjes. Er wordt namelijk met een zeer harde 2K-meubellak gewerkt die niet flexibel is.

  • Keukenkast van mdf
  • Mdf keukenfront
  • Keuken mdf

Uw eigen ervaring uit de praktijk!

Als u zelf schilderwerk doet, heeft u dit misschien al eens meegemaakt, en dan is schildersverf veel flexibeler dan een 2K-meubellak, die zeer hard wordt. Ook deze zal, als hij uiteindelijk harder wordt, in de meeste gevallen scheurtjes gaan vertonen. Op foto’s 9 tot en met 13 is duidelijk te zien dat deze opgezette mdf-randen niet eens over het hele vlak verlijmd worden en, zoals op foto 7 en 12, makkelijk loslaten.

  • Keukenkast lakken
  • Mdf keuken lakken
  • Mdf keukenkast spuiten
  • Lak voor mdf
  • Keukenfront lakken Kerkrade
  • Mdf keuken lakken

Wij begrijpen dat u niet graag een kijkoperatie verricht op uw eigen keukenfronten om te zien wat u eronder aantreft.

Op foto 15 en 13 treffen we al van vijf verschillende foliedeurfabrikanten dezelfde verwerkingsmethode aan.

Onze Italiaanse 2K-meubellak heeft een kleurende (met kleurgarantie) en beschermende functie. Een meubellak is geen lijm die het onderliggende probleem gaat verhelpen. Keukendeuren of keukenkastjes die voorzien zijn van spuitwerk kunnen bij beschadiging doorgaans  worden gerepareerd en overgespoten.

De oplossing? Heeft u een paneeldeur met kader of een vlakke deur zonder kader met of zonder folie, zoals een spaanplaat melaminedeur, en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Uithoff helpt u graag aan een gedegen oplossing en een goed advies. 

Klik hier op de link van onze Facebookpagina waar u hele albums ziet met voor-en-na-foto's van al onze projecten.